Mobiliteitsbudget en private lease
Een mobiliteitsbudget is een bedrag waarmee werknemers hun reiskosten voor woon-werk verkeer kunnen bekostigen. Met deze vergoeding bepalen werknemers zelf hoe ze reizen. Met het OV, met een eigen auto, Uber, een e-bike, scooter, een deelauto, of wat dan ook. De hoogte van het mobiliteitsbudget wordt bepaald door de werkgever. Een voordeel van het mobiliteitsbudget voor de werknemer is dat ze zelf een grote keuzevrijheid hebben. Zo kun je er voor kiezen om bij droog weer op je e-bike te reizen, maar bij een dag met slecht weer het OV of een Uber/taxi te pakken. En je bent bijvoorbeeld niet verplicht om met reclamestickers van je werkgever te rijden op je leaseauto.
Mobiliteitsbudget en een private lease contract
Je kunt je mobiliteitsbudget natuurlijk gebruiken om (een deel van) je private lease kosten te betalen. Dat is natuurlijk heel mooi op het eerste gezicht. En zeker zolang je in dienst blijft bij die werkgever. Maar… het financiele risico van het leasecontract ligt wel volledig bij jou als werknemer. Zeg jij je baan op, ga je minder uren werken, word je ontslagen, of langdurig ziek, dan blijft het contract en de financiële last ook op jouw naam staan. En daarmee draag jij ook het financiële risico. Ook als je (tijdelijk) even geen of minder werk en inkomsten hebt. Nu zijn er anno 2022 meerdere leasemaatschappijen die het mogelijk maken om je auto in te leveren bij baanverlies. Maar dat doen ze nog lang niet allemaal.
Verklein je risico: neem een bestaand contract over
Het is altijd raadzaam om naar de escape mogelijkheden te kijken voordat je een private leasecontract afsluit. En je niet alleen blind te staren op het laagste maandbedrag. Maar je kunt je risico ook verkleinen door voor een private lease occasion te gaan. Op onze site vind je ruim 142 private lease occasions die zeer snel beschikbaar zijn, een kortere looptijd (lees lager risico) hebben, en in veel gevallen ook nog aantrekkelijker worden gemaakt door een overname bonus.