Ik heb gereageerd op een auto, wat nu?
Wat leuk dat je hebt gereageerd op een van de aangeboden auto’s op onze site. In dit artikel nemen we je mee in de vervolgstappen die je vanaf nu kunt verwachten en zetten.
Stap 0: Weet dat wij geen leasemaatschappij zijn, maar een marktplaats
Allereerst is het goed om te weten dat wij geen leasemaatschappij zijn. Wij hebben als website zelf dus geen showroom of een voorraad aan auto’s. Wij zijn een online ‘marktplaats’ en brengen vraag en aanbod bij elkaar via advertenties. Consumenten die van hun private lease contract af willen, kunnen bij ons een advertentie plaatsen. Andere bezoekers kunnen hier op reageren.
Het betalen voor het plaatsen van een auto (advertentie) is niet alleen ons verdienmodel. Maar ook een belangrijke manier om te zorgen dat we alleen serieus en actueel aanbod op de site hebben staan. Bovendien verdwijnen hierdoor auto’s ook weer automatisch van de site – zodra de bestelde advertentieperiode is afgelopen na 1 of 2 maanden. Zo houden we het aanbod op onze site serieus en actueel. Uiteraard kan een adverteerder zijn of haar advertentie zelf ook verwijderen zodra de auto is overgedragen.
Van en voor consumenten
Alle auto’s die je op onze site ziet staan zijn er dus op geplaatst door mensen die er momenteel zelf nog in rijden. Wanneer je op onze site een bericht verstuurt (via de knop Reageren bij een auto), komt deze direct in de mailbox van de huidige bestuurder. En jij krijgt ook meteen een kopie van dat bericht in jouw eigen mailbox. Dit bericht heeft als onderwerp: Kopie van jouw reactie op: (merk + modelnaam van de auto). Wanneer je deze hebt ontvangen, weet je twee dingen:
1. Mijn bericht is correct verstuurd naar de huidige bestuurder van de auto.
2. Ik heb mijn e-mailadres goed ingevuld. Dus de huidige bestuurder kan mij bereiken.
Nb.1: Als je de kopie van jouw reactie bij herhaalde pogingen niet binnen krijgt, dan kun je ons een bericht sturen via ons contactformulier.
Nb.2: Als je geen telefoonnummer ziet staan bij een auto, dan hebben wij die ook niet.
Stap 1: Paar dagen wachten op een reactie.
Zodra je een bericht hebt verstuurd via onze site, zul je waarschijnlijk een paar dagen rustig moeten wachten op een reactie terug. Aangezien alle auto’s pas na betaling op onze site zichtbaar zijn, verwachten we wel dat je binnen een dag of drie een reactie terug zult krijgen. Het is goed om te weten dat niet iedereen binnen 24 uur al kan / wil reageren. Bijvoorbeeld omdat ze in ploegendienst werken, mantelzorg moeten verlenen, vanwege hun geloof of gezondheid rustdagen pakken, een weekendje weg of toevallig ziek zijn.
Status Gereserveerd
Sinds 2022 zien we ook een andere reden waarom geïnteresserde reageerders niet snel of soms helemaal geen reactie terug krijgen. Dat is namelijk doordat er steeds vaker een kleine tot grote stormloop ontstond op gewilde auto’s. Zo hebben we in de tweede helft van 2022 steeds vaker gezien dat ‘populaire’ auto’s als een VW E-golf of Toyoyta Aygo binnen 24 uur al meer dan genoeg serieuze reacties hebben ontvangen. Om die reden hebben we ook de status ‘Gereserveerd’ toegevoegd. De huidige berijder van een auto (adverteerder) kan zijn auto nu dus op ‘Gereserveerd’ zetten. Jij als geïnteresseerde kunt dan (tijdelijk) niet meer reageren op die auto. Deze status voorkomt dat jij voor niets zit te wachten, én dat de aanbieders eindeloos nog reacties moet versturen naar geïnteresseerden die achter het net vissen.
Reminder sturen
Heb je na een dag of 4 nog geen reactie terug mogen ontvangen, check dan eerst even of de auto nog online is en niet op Gereserveerd staat. Staat hij nog online, én niet op gereserveerd? Dan kun je overwegen nog een reminder te sturen via dezelfde reageerknop bij de auto. Soms wil het wel eens gebeuren dat een andere overnamekandidaat niet door de financiële check (BKR) komt van een leasemaatschappij. Op dat moment zal de aanbieder van de auto doorgaan met een volgende kandidaat. En weet hij of zij dat jij in ieder geval serieus geïnteresseerd bent…
Als eerste op de hoogte van een nieuwe auto?
Maar je kunt ondertussen natuurlijk ook checken of er inmiddels nog een andere auto online is gekomen die past bij jouw wensen. Dagelijks komt er nieuw aanbod bij en gaan er auto’s van de site af. Weet dat de nieuwste auto’s altijd bovenaan staan op onze site. Wil je als eerste geïnformeerd zijn over ons nieuwste aanbod? Meld je dan aan voor onze update mails via de oranje balk op verschillende plaatsen op onze site.
Stap 2: Zorg dat je een aantal zaken op tijd weet.
- Nieuw contract met de leasemaatschappij: Allereerst is het goed om te weten, dat bij een private lease overname, er een contract wordt opgesteld door de leasemaatschappij voor/met jou. Dit is voor de resterende looptijd van het huidige contract. Jij gaat dus straks een contract (financiële verplichting) aan met de leasemaatschappij. De huidige berijder, en wij als (Private)LeaseOvernemen.nl zijn juridisch gezien hierin straks verder geen enkele partij.
- Financiele check (BKR): De leasemaatschappij gaat voor het opstellen van het contract (je offerte) alle standaard dingen met je checken die ook van toepassing zijn op een geheel nieuw leasecontract. Denk aan een controle van je inkomsten en vaste uitgaven, dit om te kunnen beoordelen of je wel kredietwaardig genoeg bent. Maar ook of je wel een rijbewijs hebt etc.
- KM-bundel: Op het moment dat het contract wordt opgesteld kun je nog wel de km-bundel laten aanpassen, bijvoorbeeld van 10.000 naar 15.000 km p/j of andersom. Je kunt dus aan de huidige berijder (adverteerder) vragen wat de eventuele meer- en minderkosten per maand zijn van de km-bundel die bij jou past.
- Schades?: Heeft de auto schade? Als het goed is zal de leasemaatschappij alle eventuele schades afhandelen met de huidige berijder. Maar vraag dit vooral even na bij de huidige bestuurder én of de leasemaatschappij. Zorg dat je het e.e.a. rondom bestaande schades zwart op wit hebt staan. En controleer zelf de auto ook nogmaals goed voordat je tekent voor ontvangst. Dit om eventuele nare verrassingen achteraf te voorkomen.
- Administratiekosten. De leasemaatschappij gaat mogelijk een administratievergoeding in rekening brengen. Zorg dat het van te voren duidelijk is wie deze betaald. Jij of de huidige berijder, en ook hoe hoog dit bedrag is.
- Overname bonus? In sommige gevallen biedt de huidige berijder (adverteerder) een overname bonus aan bij een succesvolle overname. Spreek van te voren af hoe en wanneer deze onderling geregeld wordt.
- Overdracht van de auto: Zorg dat op tijd duidelijk is hoe, waar en wanneer de feitelijk overdracht van de auto plaats vindt. Kun je deze afhalen bij de leasemaatschappij, of moeten jullie dit onderling regelen?
- Wat als straks de looptijd verstreken is? Bij een private lease overname via onze site, lease je de auto voor de afgesproken resterende periode. In en na die periode is en blijft de auto eigendom van de leasemaatschappij. In die zin lijkt private lease enorm op auto huur, als in dat je hem aan het eind van de periode weer inlevert. Mocht de auto erg goed bevallen, dan wil je deze misschien wel overkopen van de leasemaatschappij. Als je daar nu al aan denkt, is het goed om ook nu alvast na te vragen wat de mogelijkheden zijn aan het einde van de leasetijd.
Zijn al je vragen beantwoord? Dan kun je de huidige berijder vragen de overdracht in gang te zetten bij de betreffende leasemaatschappij.