Ga naar de inhoud

Hoeveel private lease auto’s rijden er in Nederland?

 

Update 13 mei 2024 – Private lease groeide in de periode 2013 t/m 2018 als kool, maar daarna nam de procentuele groei af. Maar het absolute aantal lopende contracten nam ook in 2023 nog wel toe.  Groeide het aantal private lease auto’s op de Nederlandse wegen in 2018 al van ruim 100.000 naar 150.000 contracten. Een jaar later (eind 2019) stond de teller al weer op ruim 188.000 contracten – aldus de Vereniging Nederlandse Autoleasemaatschappijen (VNA). Ter vergelijk: eind 2015 waren dit er slechts 36.000 en eind 2013 zelfs nog maar 8.500… Het groeipercentage neemt inmiddels wel jaarlijks af. Maar hoe het er in 2024 verloopt weten we nog niet. Wel zien we dat anno 2024 bijna alle leasemaatschappijen leaseauto’s aan het eind van het contract op nieuw in zetten als zijnde private lease occasions. En op onze eigen site merken we dat hier heel veel vraag naar is. Voornamelijk door de gunstigere tarieven, kortere looptijden en directe beschikbaarheid.

Aantal private lease auto's in Nederland
Ontwikkeling aantal private lease auto’s in Nederland

tabel: aantal private lease contracten in Nederland van 2013 t/m 2023

Tabel: cijfers private lease contracten

De voordelen van private lease in het kort

Het grootste voordeel van een private lease contract is dat je vooraf weet wat de kosten zijn. Je betaalt alleen nog de brandstof, parkeergeld en boetes apart. Alle andere kosten/diensten zitten al in de leaseprijs. Dus geen onverwachte rekeningen meer van de garage en ook de kosten voor verzekering en wegenbelasting hoef je niet apart te betalen.

De voorspelbaarheid van de kosten is voor veel mensen een belangrijk argument om voor private lease te kiezen. Net als dat je je spaargeld niet hoeft aan te spreken om in een nieuwere / schonere / zuinigere auto te kunnen rijden.

Een leasecontract loopt meestal voor twee tot vijf jaar, hoewel er tegenwoordig ook leaseconstructies zijn waarbij je zelfs al na 1 jaar of tussentijds het contract kunt beëindigen. Aan het beëindigen van een private lease contract zijn doorgaans wel hoge kosten en strenge voorwaarden verbonden. Let hier dus erg goed op! Bij alle aanbiedingen op deze site hebben we de kleine lettertjes rondom het beëindigen van een contract al voor je uitvergroot. Je weet dus waar je financieel aan toe bent en dat is voor een grote groep autobezitters een belangrijk voordeel. Je kunt immers vooraf berekenen of je de kosten van het leasecontract wel of niet kunt betalen. Lees meer over de voor- en nadelen van het privé leasen van een auto.

Ruim aanbod in private lease occasions

Er is tegenwoordig een zeer ruim aanbod in auto’s voor  private lease. En anno 2024 ook qua aanbod van private lease occasions. Daarmee profiteer je van een kortere looptijd, directe beschikbaatheid, en veelal lagere maandtarieven.

***

Nb. een variant van dit artikel is eerder verschenen op privateleasetop5.nl. Dat was een voorloper van deze site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Het laatste aanbod in je mailbox? Schrijf je in voor onze updates