Ga naar de inhoud

Overname private leasecontracten scheelt

Overname private leasecontracten scheelt

HUIZEN, 10 oktober 2022 – Door de torenhoge inflatie, het vaker thuiswerken en beperkingen bij het aanvragen van een hypotheek willen steeds meer private leaserijders van hun contract af. Als andere leaserijders die nu lang moeten wachten op een nieuwe auto dat contract overnemen, scheelt dat ruim 5000 euro aan opzegkosten, blijkt uit onderzoek van marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl.

Private lease is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Nederland. Vorig jaar hadden al 231.000 particulieren zo’n contract. De aantrekkingskracht zit hem in het rijden in een splinternieuwe auto naar keuze voor een vast bedrag, zonder zorgen voor het onderhoud. Maar de leasekosten drukken door de energiecrisis, brandstofprijzen en hyperinflatie voor veel leaserijders ineens zwaar op het beschikbare budget. Daardoor willen ze nu van het contract af. Ook werken mensen na corona steeds vaker thuis, waardoor ze de auto niet meer nodig hebben. Bijkomend probleem is dat de maandbedragen die mensen betalen sinds 1 april voor 100 procent worden meegerekend bij het bepalen van de hoogte van een hypotheek. Dat betekent dat private leaserijders minder kunnen lenen. Wie van zijn contract af wil, betaalt een opzegvergoeding die 50 procent bedraagt van alle resterende maandtermijnen. Dat kan oplopen tot vele duizenden euro’s.

Aan de andere kant wachten veel nieuwe private leaserijders langer dan gebruikelijk op een nieuwe auto. Door het tekort aan chips en problemen bij toeleveranciers zijn de levertijden van dealers fors opgelopen. Daarom zoeken ze vaker naar een occasion.

Marktplaats PrivateLeaseOvernemen.nl brengt beide partijen bij elkaar. De website zoekt sinds 2020 overnamekandidaten van een leasecontract en ziet het aantal bezoekers toenemen. ,,Wij zien dat contracten van populaire modellen momenteel snel worden overgenomen, soms binnen twee dagen”, vertelt oprichter Tjeerd Korenstra. ,,Jonge occasions zijn steeds populairder omdat kopers een half jaar tot een jaar op een nieuwe auto moeten wachten. Deze auto’s zijn meteen beschikbaar.” Overnamekandidaten die op zoek zijn naar een elektrische auto kunnen bovendien nog steeds gebruik maken van de Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP).

De overname van bestaande contracten biedt beide partijen voordelen. Het scheelt vooral opzegkosten en wachttijd. Uit een onderzoek onder klanten die hun leasecontract hebben overgedragen blijkt dat ze daarmee gemiddeld 5233 euro per persoon aan opzegkosten hebben bespaard. De overnamekandidaten zijn ook goedkoper uit, omdat de lagere maandtarieven nog stammen uit de tijd van voor de huidige superinflatie. Voor hen is vooral van belang dat ze niet maanden hoeven te wachten totdat de auto wordt geleverd. Daarnaast helpen ze hiermee een ander.

De overname is snel geregeld. Private leaserijders plaatsen hun auto op de site. Als er iemand reageert en ze komen tot overeenstemming, dan stappen ze samen naar de leasemaatschappij om het contract te laten overnemen. Korenstra: ,,Ik kwam op het idee tijdens de eerste coronalockdown in 2020, toen ik me afvroeg hoe je je private leasecontract overdraagt aan een ander. Dat kon toen niet, dus ben ik er zelf mee begonnen.”

Update 2023: inmiddels kun je voor zakelijke lease occasions terecht op leaseovernemen.nl

Het laatste aanbod in je mailbox? Schrijf je in voor onze updates