Ga naar de inhoud

Private lease en hypotheek

privae lease en hypotheek

Ben je bezig met het kopen van een huis. Of wil jij hypotheek oversluiten voor een gunstigere rente? Dan kun je nog weleens voor een lelijke verrassing komen te staan. Namelijk: je kunt door een lopend private lease contract vaak tienduizenden euro’s minder lenen voor een nieuw af te sluiten hypotheek.

BELANGRIJKE UPDATE per april 2022:

“…Per april 2022 ging het hieronder genoemde percentage van 65% omhoog naar de volle 100%. De impact is dus mogelijk nog groter op je maximale hypotheekbedrag!

De consumentenbond schreef eerder al hierover op haar website:
“…Vanaf 1 april 2022 wijzigt de registratie van private-autoleasecontracten bij het BKR. Vanaf dat moment wordt bij nieuwe overeenkomsten 100% van de leaseovereenkomst geregistreerd. Nu is dat nog 65% van de som van alle maandbedragen. De registratie van bestaande en lopende contracten wijzigt niet.
Omdat het maximale leenbedrag vermindert, kun je vanaf de wijziging misschien minder hypotheek krijgen…”

Zie de volgende rekenvoorbeelden van de Consumentenbond en RTL nieuws.

  • Bij een Kia Picanto van slechts €241,- per maand, gaat je maximale leenbedrag omlaag met een kleine 40.000 euro!*
  • En voor een Skoda Octavia Combi loopt dit al op tot € 50.000 minder.**
  • Bij een Kia Niro met een maandbedrag van €438,- p/m gaat het zelfs om bijna 72.000 euro minder!*

* Voor het stel uit de KIA rekenvoorbeelden – met een gezamenlijk inkomen van €70.000 per jaar – daalt de maximum hypotheek hierdoor van €345.000 zonder private lease contract naar 306.616 (Kia Picanto) en zelfs tot € 273.687 bij het leasen van een Kia Niro. De KIA rekenvoorbeelden komen uit het onderstaande filmpje van de consumentenbond.

** Dit voorbeeld is van RTL Nieuws en gaat uit van een lager inkomen ad € 40.000 per jaar.

Invloed van private lease op je hypotheek

Bij je nieuwe hypotheekaanvraag worden tot 1 april 2022 de maximaal toegestane hypotheeklasten per maand verminderd met *65%* van het maandelijkse leasebedrag. Dit kan er in de praktijk mogelijk voor zorgen dat je niet het hypotheekbedrag kunt krijgen wat je nodig hebt voor je nieuwe huis.

Een private lease prijs bestaat in de praktijk uit twee delen:

  • Het financiële gedeelte: dit bestaat uit de afschrijvingen voor de leaseauto plus de rente. Dit deel is goed voor 65% van je maandbedrag. En juist dit stuk wordt geregistreerd door de leasemaatschappij bij het BKR.
  • Het servicedeel: hieronder vallen de belasting, onderhoud, reparatie en verzekeringen. Dit deel omvat de overige 35% van je maandelijkse leasebedrag en wordt niet geregistreerd

Hoe kun je voorkomen dat private lease je nieuwe hypotheek beknot?

Volgens de Consumentenbond kun je de downsite deels voorkomen door een deel van het leasebedrag vooruit te betalen. Maar volgens ons is voorkomen veel beter dan op de blaren zitten. Wil je ergens de komende jaren een (nieuw) huis kopen? Dan moet je duidelijk rekening houden met de invloed van een private lease contract op je maximale leenbedrag. Dit kan bijvoorbeeld door een klasse kleiner (goedkoper) te gaan rijden i.p.v. in je droomauto. Of voor een korte looptijd te kiezen, bijvoorbeeld door een van de ruim van 142 private lease occasions over te nemen. Waarmee je weer profiteert van een kortere looptijd, en een lager leasebedrag. Of natuurlijk door je huidige private leasecontract vroegtijdig ter overname aan te bieden via onze site… Zodat je geen leasecontract meer op je naam hebt staan op het moment dat je een hypotheekaanvraag wilt gaan doen.

Plaats je private lease auto online


Private lease en je maximale hypotheekbedrag

Een private lease contract heeft invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen met bijvoorbeeld een hypotheek. Dat komt doordat alle leasemaatschappijen een BKR-registratie verrichten. BKR staat overigens voor: Bureau Krediet Registratie. Het BKR houdt alle kredietregistraties bij in Nederland. Dit doen zij met als doel om Nederlandse huishoudens financieel gezond te houden en te voorkomen dat ze met problematische schulden komen te zitten. BKR doet dit dus niet alleen om geldverstrekkers te beschermen, maar juist ook de consumenten zelf.
Hypotheekverstrekkers kijken altijd of je een hypotheek wel kunt dragen. Naast je huidige inkomen kijken ze ook naar welke andere financiële verplichtingen je hebt lopen. Bijvoorbeeld, een creditcardschuld, studieschuld of persoonlijke lening. Hiervoor raadplegen ze de eerder genoemde BKR-registratie. En daar duikt nu bij een BKR-check dus ook een private lease contract op. Want dat is ook een financiële verplichting voor langere tijd…

Het laatste aanbod in je mailbox? Schrijf je in voor onze updates