Ga naar de inhoud

Top 5 alternatieven voor private lease

 

Als je naar de radiocommercials luistert lijkt het alsof de enige manier van toegang tot een auto via private lease is. Dat is natuurlijk niet zo. Er zijn minimaal 5 alternatieven voor private lease die misschien wel veel beter passen bij jouw persoonlijke mobiliteitsvraag.  Die hangt onder meer af van waar je woont, in de stad (met misschien wel enorme hoge parkeertarieven) of op het platte land (met wellicht een gebrekkig openbaar vervoer). En waar je de auto voor nodig hebt plus hoe intensief je deze zal gebruiken. Zo is het bezitten van een eigen auto voor de deur op het platteland wellicht eerder wenselijk dan wanneer je in een drukke stad woont waar je overal kan komen met het openbaar vervoer en of de (bak)fiets.

Vragen die je je kunt stellen zijn:
– Hoeveel dagen per week heb ik de auto nu echt nodig?
– Voor welke doelen gebruik ik de auto?
– Waar laat ik de auto als ik hem niet gebruik?
– Welke alternatieven heb ik in mijn omgeving?
– Hoe zit het met parkeren en laden van de auto?

Top 5 alternatieven voor private leasen

  1. Auto huren
  2. Auto delen
  3. Auto lenen
  4. Auto kopen van spaargeld
  5. Auto kopen met lening

1. Auto huren

Als je slechts een paar dagen per maand of jaar echt een auto nodig hebt is huren voor jou een goede optie. De vaste kosten (wegenbelasting, verzekering, afschrijving, onderhoudskosten, parkeervergunning, pechhulp) die horen bij het bezit van een auto liggen al snel boven de EUR 300 p/m. Terwijl je een auto al kunt huren voor een paar tientjes per dag.

2. Auto delen

Naast het huren van een auto bij een verhuurbedrijf is het anno 2024 ook goed mogelijk om een auto te delen met particulieren in jouw buurt. Denk aan AirBNB maar dan met auto’s in plaats van huizen. Bekende autodeelplatform zijn Snappcar.nl, mywheels.nl en greenwheels.nl waar je voor een paar tientjes per dag al een auto kunt huren van een particulier (snappcar) of de genoemde organisatie. Het voordeel van een deelauto is dat je hem kunt gebruiken zonder dat je altijd de vaste lasten hoeft te dragen. Je betaalt alleen voor daadwerkelijk gebruik. Nadeel is wel dat je goed vooruit moet plannen en vaak vooraf moet reserveren om niet mis te grijpen.

3. Auto lenen van vriend of familielid

Heb je er ook weleens over nagedacht om een auto te lenen van een vriend, familielid, huisgenoot of collega? Vaak zullen die welwillend zijn. Maar belangrijk is het wel om te beseffen dat wanneer je schade rijdt dit ook een deuk kan opleveren in je relatie tot de vriendelijke uitlener, en in zijn no-claim korting. Lees daarom meer over het verzekeren van een auto bij (uit)lenen bij de consumentbond.

4. Auto kopen van spaargeld

Voor veel mensen die een andere auto willen is het bedrag dat je moet neertellen bij de aanschaf een flinke drempel. Maar als je over voldoende spaargeld beschikt kun je besluiten hiervan een auto te kopen. Het grootste voordeel ten opzichte van private lease is natuurlijk dat de auto echt jouw eigendom wordt. En dat wanneer je hem in de toekomst verkoopt, je hier het verkoopbedrag weer voor terug krijgt. Nadeel is natuurlijk dat je afschrijfkosten hebt plus kosten voor het onderhoud. Maar daar krijg je wel de luxe van een eigen auto voor terug. En met de huidige lage spaarrentes kan dat zomaar opwegen tegen het genot van de spaarrente. Ook kan het zomaar een besparing opleveren op je brandstofkosten of wegenbelasting wanneer je een kleinere en of zuinigere auto koopt dan je huidige auto.

5. Auto kopen met behulp van lening

Wie geen of onvoldoende spaargeld bezit maar wel een vast inkomen kan veelal geld lenen voor een auto. Via online vergelijkingssites kun je de laagste rentes vinden voor de aanschaf van een auto. Nadeel is natuurlijk dat je rente betaalt over het bedrag dat je leent. Maar door geld te lenen kun je wel snel in een andere auto rijden. En zodra je je lening hebt afgelost geldt natuurlijk wel dat de auto nog steeds van jou is net als de opbrengst na de verkoop (restwaarde). Let op: als je ook plannen hebt om een ander huis te kopen, heeft een lening wel een negatief effect op je maximale hypotheek – wat ook geld voor private lease…

6. Openbaar vervoer, (elektrische) fietsen, scooters

Afhankelijk van je vervoersbehoefte kun je natuurlijk ook altijd nog kiezen voor een combinatie van het OV, fietsen en wandelen. Dit duurt misschien wel langer, maar voor korte afstanden kan het ook heerlijk ontspannend zijn.

***

nb. Een variant van dit artikel is eerder verschenen op een privateleasetop5.nl, wat een voorloper was van deze site.

 

Het laatste aanbod in je mailbox? Schrijf je in voor onze updates