Private lease
In reclames word je gebombardeerd met de term: private lease. En mogelijk hoor je van steeds meer mensen in je omgeving dat zij hun auto privé leasen. Maar wat houdt private lease nou eigenlijk in? En waar moet je op letten? In dit artikel leggen we het je uit en verwijzen we je ook door naar meer (kritische) informatie.
Private lease is het simpelst te vergelijken met het huren van een auto. Zoals je dat op vakantie misschien ook wel eens hebt gedaan. Of misschien heb je wel eens een busje gehuurd om te kunnen verhuizen.
Maar waar je op vakantie een huurperiode van maximaal enkele weken afspreekt, ga je met private lease een contract aan voor meerdere jaren. Meestal voor een periode van 3 jaar (36 maanden) tot 5 jaar (60 maanden). Het gaat dus om een financiële verplichting voor meerdere jaren. Gedurende de looptijd van het contract wordt elke maand het leasebedrag van je rekening afgeschreven. Daarom zul je voor aanvang ook een BKR-check krijgen om te kijken of je die maandelijkse lasten wel kunt dragen. Dit is zowel ter bescherming van de leasemaatschappij als van jou…
Kom je door de BKR test dan rijd je vrij zorgeloos in een splinternieuwe auto zonder dat je je spaargeld hebt hoeven aan te spreken of een lening bij de bank hebt afgesloten. Die nieuwe auto komt echter niet op jouw naam te staan, maar blijft op naam van de leasemaatschappij (verhuurder). Zowel tijdens als na de leaseperiode. Aan het einde van de lease periode lever je de auto weer in bij de leasemaatschappij. Je hebt dan dus geen auto om te verkopen. En je moet zelf weer nieuw vervoer regelen.
De vaste kosten van autorijden zijn bij private lease lekker overzichtelijk. In het maandelijkse private leasebedrag zit al veel inbegrepen. Wat precies is inbegrepen staat opgesomd in het leasecontract en de bijbehorende voorwaarden (lees beiden goed door).
Wat zit standaard WEL in de prijs van private lease inbegrepen:
- de huurprijs
- kosten van onderhoud
- reparatiekosten
- wegenbelasting (mrb)
- verzekering
- een maximaal aantal kilometers per jaar (bijvoorbeeld 15.000 km per jaar *)
- kosten van afschrijving (auto’s worden na verloop van tijd steeds minder waard).
* Het maximum aantal kilometers per jaar wordt ook wel de kilometerbundel genoemd. Hoe meer kilometers per jaar je afspreekt, des te duurder het maandbedrag wordt. Tip! Ga niet te krap zitten qua aantal kilometers per jaar, want buiten de kilometerbundel geldt er een meerprijs per te veel gereden kilometer van 5 tot 9 cent per extra gereden kilometer terwijl het omgerekend binnen de bundel vaak maar 1 cent per kilometer kost.
Wat zit er NIET standaard in de prijs inbegrepen:
- benzine
- eventuele boetes
- je eigen risico wanneer je schade rijdt / veroorzaakt
- afrekening van eventueel meer gereden kilometers dan afgesproken in het contract
Voordelen van private lease
- Je rijdt in een nieuwe auto zonder je spaartegoed te hoeven aanspreken.
- Geen afschrijving op de auto.
- Geen aanbetaling of enorme slotsom na x jaar/maanden.
- Eén overzichtelijk vast maandbedrag voor het gebruik van de auto waar verzekering, wegenbelasting en pechhulp veelal zijn inbegrepen.
- Onderhoud is inbegrepen dus geen onverwachte garagerekeningen voor reparaties en onderdelen.
Waar moet je rekening mee houden
- Je leasecontract (en daarmee je financiële verplichting) wordt aangemeld bij het BKR. Dit heeft een beperkende invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt krijgen. Ben je van plan binnen niet al te lange tijd een huis te kopen, houd hier dan dus rekening mee, en ook met het volgende punt in dit lijstje.
- Er gelden bij veel private lease contracten forse opzegboetes in het geval je tussentijds van je contract af wil.
- Het is lastig in te schatten hoeveel kilometer per jaar je precies rijdt. Rond je berekening dus ruim naar boven af. Er kunnen zomaar dingen veranderen in je leven waardoor je (tijdelijk) meer kilometers gaat maken dan je de afgelopen 12 maanden hebt gedaan. Bijvoorbeeld een nieuwe baan, een verhuizing van jou of je werk, het tijdelijk op je nemen van mantelzorg voor een naaste. Een nieuwe hobby of sport. Etc.
- Aan het einde van het contract dien je mogelijk een eigen risico te betalen voor ontstane schade(s) welke worden geconstateerd bij het inleveren van de auto. Dit kan een bedrag per schade (deuk/kras) zijn en daarmee nog flink in de papieren lopen. Lees meer over de voor- en nadelen van private lease. Of bekijk de checklist private lease.
Private lease occasions
Nu je weet wat private lease inhoud, is het erg interessant om eens naar het aanbod van private lease occasions op deze site te kijken. Het zijn er momenteel 142. En je kunt ze al heel snel rijden. Zonder last van wachttijden door het tekort aan microchips in de auto industrie. Naast de snelle beschikbaarheid is de kortere looptijd ook een groot voordeel. En wat dacht je van de veelal lagere maandprijzen? Bekijk alle 5 voordelen van het rijden in een private lease occasion.