Private lease en een andere baan: flexibiliteit en kostenbesparing
Private lease is een populaire manier om als consument in een nieuwe auto te rijden zonder een groot bedrag ineens te hoeven betalen. Maar wat als je een auto van de zaak krijgt of dichter bij je werk gaat wonen? Hoe kom je dan van je leasecontract af, of voorkom je dat je teveel danwel te weinig betaalt? In dit artikel bespreken we hoe je flexibel kunt blijven met private lease en waar je op moet letten als je een andere baan krijgt. Belangrijk: het aantal kilometers per maand dat je daadwerkelijk rijdt kan niet alleen wijzigen doordat je straks naar een ander werkadres gaat rijden, maar mogelijk ook doordat je bij je nieuwe werkgever meer of minder dagen gaat werken of juist meer of minder vanuit huis mag gaan werken. Misschien kun je voortaan wel op de fiets naar je werk, of is er een hele goede OV verbinding… Of krijg je zelfs een auto van het werk aangeboden…
Dan is het goed om tijdig even stil te staan bij je huidige leasecontract. Hieronder bespreken we de 4 opties die je kunt overwegen. Maar voordat we het vergeten: Van Harte Gefeliciteerd met je nieuwe baan!
1. Kilometer bundel tussentijds wijzigen
Ga je door je nieuwe baan meer of minder kilometers rijden dan eerder gepland? Dan wil je je kilometer bundel wellicht aanpassen. Weet dat kilometers binnen een hogere bundel omgerekend vaak maar een paar cent per/km kosten. Maar zodra je je bundel overschrijd, kan de leasemaatschappij zo maar 7 tot wel 12 cm per te veel gereden kilometer in rekening brengen. Andersom kan het ook zijn dat je geld terug krijgt per minder gereden kilometer. Weet om te beginnen dus heel goed wat hier over in je huidige leasecontract staat. Overigens is het meestal wel mogelijk om een bundel tussentijds aan te passen, vraag dit vooral even na bij je leasemaatschappij. Hierdoor wijzigt natuurlijk wel je maandbedrag. Maar hoe eerder je dit regelt des te kleiner de kans wordt op een vervelende naheffing aan het einde van je contract.
2. Contract Voortijdig Opzeggen
Als je tussentijds van je privateleasecontract af wilt, neem je in eerste instantie contact op met de leasemaatschappij. Zij berekenen de kosten voor het openbreken van het contract vóór de einddatum. Deze opzegvergoeding kan oplopen van 30 tot wel 50 procent van de resterende leasetermijnen. Bij echtscheiding, overlijden of verlies van een baan zijn er soms uitzonderingen. Een betalingsregeling is soms ook mogelijk.
3. Kostenbesparing: private lease overname
Een andere optie is het laten overnemen van je private lease-contract door een volgende leaser, bijvoorbeeld door een familielid. Dit kan aanzienlijke opzegkosten besparen. Uit ons eigen klantenonderzoek (2023) is gebleken dat onze klanten gemiddeld 5.000 euro aan opzegkosten hebben bespaard dankzij een succesvolle overname. Wist je trouwens al dat ons succespercentage in 2023 op 62% lag? Zo kun je flexibel blijven én geld besparen. Duizenden private leasers gingen je al voor, bekijk hier het actuele aanbod van private lease occcasions die op onze site ter overname worden aangeboden.
4. Mobiliteitsbudget of op naam nieuwe werkgever
Misschien biedt je nieuwe werkgever je een mobiliteitsbudget aan. Dan is het belangrijk om je nieuwe situatie door te rekenen. Biedt je werkgever je een auto van de zaak aan? Maar ben je nog heel blij met je huidige private lease auto? Dan kun je wellicht ook vragen of je huidige private lease contract over gezet kan worden naar Operational Lease op naam van je werkgever. Voordeel voor de werkgever is dat hij een korter contract kan afsluiten, belangrijkste voordeel voor jou is dat je in je huidige wagen kunt blijven rijden, zonder gedoe met voorloop auto’ s etc. En dat je werkgever gaat mee betalen. (nb. let wel op de bijtelling, en eventuele bijdrage die de werkgever rekent).
Kortom. Private lease biedt gemak en comfort, maar het is belangrijk om te weten hoe je flexibel kunt blijven. Overweeg je een andere baan? Denk dan na over je leasecontract en bespreek de mogelijkheden met de leasemaatschappij en waar nodig met je werkgever. Zo kun je zorgeloos blijven rijden.
ps. Let wel op met nog niet gemelde schade aan de auto en bespreek dit met de leasemaatschappij.